Andlighet ett mänskligt behov

Alla religioner utan undantag tror att just deras inte är ett mänskligtpåfund, utan religionens ursprung är gudomlig.
Skulle det finnas en sann Gud så skulle det givetvis bara finnas en religion, men så är inte fallet utan det finns tusentals religioner och inom varje religion finns tusentals inriktningar. Bara inom kristendomen finns 38000 olika inriktningar och alla dessa tror givetvis att de står närmare sannigen än alla andra. Detta visar tydligt att det är människan som skapar gud och gudar till människans avbild. Intressant att se att gud alltid har mänskliga drag som ögon öron händer osv….

”Religion as a natural phenomenon” i boken “Breaking the the spell” arbetar Daniel c. Dennett med tesen, och framförallt om religion är något nyttigt och något som behövs. Tror inte att han kommit fram till en definitiv ståndpunkt, och det går nog inte. Religion kan vara något gott och bra för individen, men absolut inte något för alla.

Läste några artklar om religion i DN, en kristen , en buddist, och en humanist.
Om religion är privat något som hjälper en att fokusera att få frid så kan religion vara något som berikar livet. Det kan vara som att vara en AIKare eller som att gå i naturen det ger livet mening. Men bara för att något känns bra behöver det inte vara sant.

Tidigare så var nog också religionen en hjälp att skapa gemenskap och moralregler för livet. Men nu så håller de inte måttet, de är omoderna, primitivt och fördomsfullt, på detta område så bör religionen pensioneras. Religion bör inte spela en roll i politiskabeslut utan bör tillåtas som något privat för myndiga personer så länge de inte skadar någon.

Philosophy, Atheism, Religion, – Dan Dennett –“Religion as a natural Phenomenon”

Biology, Philosophy – Dan Dennett – “Darwin’s Dangerous Idea”

Media: Dagen 2

Annonser
Det här inlägget postades i Dan Dennett, Religion. Bokmärk permalänken.