Religion missuppfattar vetenskap

Den vetenskapliga metoden kan lätt missuppfattas, en vetenskaplig teori är ingen dogm, som inte får ifrågasättas, det är bara inom religionen som ifrågasättande förbjuds och kallas synd. Inom vetenskapen finns inga heliga kor utan allt kan och bör ifrågasättas, kommer en bättre förklaring förkastas den gamla.

Vetenskapen sysslar inte med absoluta sanningar då möjligtvis mattematiken.

Varför är de människor som är mest troende vetenskapsfientliga?
Svaret är enkelt, den världsbild som religionen har går inte i hopp med vetenskap och fakta, man tvingas välja. Religionerna står inte på någon stabil grund, början den troende tänka och ifrågasätta och kontrollera fakta så kommer religionen att krackelera.

Alltså tillämpas den vetenskapliga metoden på religion så kommer sanningen fram, det är människor som har skapat religionen och gudarna, och denna slutsatts kanske inte är så populär hos de som lever av religionen.

Titta på detta klipp som kortfattat förklarar vetenskaplig metod

Media: Dagen, Kyrkans Tidning
Bloggare: Osakverkan, Kenneth Nyman, Vem tänder stjärnorna

Annonser
Det här inlägget postades i Religion, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Religion missuppfattar vetenskap

 1. swea skriver:

  Vetenskap missuppfattar en del med

  Att en vetenskaplig teori kan ersättas är både en svaghet och en starkhet. Man får en sorts ödmjukhet (dock påstås ofta en tolkning av fakta vara ett säktert och givet faktum), likväl är det svårt att stå på. Religion med sina dogmer är till för att man ska kunna stå på något, alltså är det stabilt. En viktig sak att ta i akt gällande vetenskap vs religion är att religion handlar om tro. Menar inte att man ska vara blind, men samtidens vetenskap inkluderar inte övernaturliga ting, alltså är det svårt att ställa religion mot vetenskap. Att tron på vetenskapen minskar då man har en större tro kanske är naturligt då man tror på övernaturliga ting. Det är nog inte själva vetenskapen man är tveksam till utan den vetenskapliga världsbilden, vilket är ganska självklart. Dessutom, som du själv skriver, är inte ifrågasättandet själva grundvalen för vetenskapen?

  Vilken tur att inte en tro på Jesus är någon religion, då ifrågasättande inte är en synd, och förhoppningsvis komma starkare ur den.

  • bluefree skriver:

   En intressant teori att följa är den om gravitationsteorin, som började med Newton sedan Einstein den verkar vara långt i från klar, när den är formulerad kanske vi kan förstå universum än mer.

   Ett problem med religion och dess dogmer är att det inte behövs några som helst bevis för påståenden. För mig är det uppenbart att religion i bästa fall är en kulturellt filosofiskt fenomen, något helt inomvärldsligt som har gett människor en struktur och mening. Och att inom religions psykologi så går det att vetenskapligt studera religion som ett mänskligt fenomen.

 2. swea skriver:

  Vad artikeln inte säger är om en starkt troende är objektiv vid tolkningen av det vetenskapliga resultatet eller om man går in skeptiskt.

Kommentarsfältet är stängt.