Religion utan Gud

Kan religion vara något gott? De som tror på religionen brukar hävda detta. Ibland så påstås det att avskaffandet av slaveriet och annat ont är tack vare religionen, och allt gott som – kvinnors och homosexuellas rättigheter, demokrati och de mänskligrättigheterna har vi religionen att tacka. Och visst finns det en del religioner som kristendom med goda läror – som att älska sin nästa som sig själv och inte hämnas osv. visst har dessa idéer haft betydelse. Samtidigt så bifaller kristendomen förtryckt av kvinnor, homosexuella, Judar, barn och något förbud mot slaveri existerar inte.

Är Gud nödvändig för religionen? De flesta religionerna är skapade av människor, och så och Gud. Religion utan Gud är en paradox, inom vissa religioner eller grenar av religionen så handlar allt om Guds vilja, allt som sker eller inte – hela livet går ut på att söka och utföra denne gudens vilja. Dessa människor som lever inom en sådan religion blir oerhört lätt manipulerade, exempel finns otalig, tänker på Filadelfia-Knutby och 9/11.

Gud blir bara en komplicerande faktor, istället för att se verkligheten som den är och förhålla sig till det, måste vi ta hänsyn till en osynlig identitet, en X-faktor som kanske inte finns, ekvationen går aldrig ihop. En värld utan Gud blir förklarbar.

Så visst skulle religion utan Gud vara en oerhörd förbättring. Människor behöver traditioner och riter för att ge livet en ram ha hållpunkter och mening, och då skulle religionen kunna tjäna mänskligheten, för en religion utan Gud blir också en religion utan dogmer, och i en religion utan Gud – där kan allt diskuteras. Eller som Jesus sade sabbaten är till för människorna inte tvärtom.

Den dagen religion blir frågan om kultur och inte om vetenskap och sanning så har vi kommit en bit på väg.

Media: DN

Annonser
Det här inlägget postades i Religion. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Religion utan Gud

 1. Anders Branderud skriver:

  Hej!
  Du skriver: ” Gud blir bara en komplicerande faktor, istället för att se verkligheten som den är och förhålla sig till det, måste vi ta hänsyn till en osynlig identitet, en X-faktor som kanske inte finns, ekvationen går aldrig ihop. En värld utan Gud blir förklarbar.”

  Det är en grundläggande fysisk lag (kausalitet) att varje fysikalisk händelse i universum har en orsak. Eftersom rymd-tiden har en begynnelse så fanns det en första fysikalisk händelse. Kausalitet kräver att den första fysikaliska händelsen hade en orsak. Det vetenskapliga faktumet att rymd-tiden har en begynnelse implicerar att denna Yttersta Orsaken är icke-dimensionell och oberoende av rymd-tiden; alltså en Skapare.

  Ditt antagande att en värld utan Gud blir förklarbar, om du med Gud menar Skapare, är således felaktigt.

  Förutom det så visar en artikel i min blogg (högermeyn) vad Skaparens syfte är med mänskligheten.

  Allt gott, Anders Branderud

  • bluefree skriver:

   @Anders Branderud
   Tillvaron det sociala politiska dagliga blir greppbart utan Gud, tänkte inte på ”the First Cause”. Framförallt om man ser till konflikter i och lidande i världen, så blir idéen om en god allsmäktig Gud problematisk, för om det finns ”the First Cause” som är utanför kosmos, så har ”det” för länge sedan övergett denna del av vintergatan.

 2. Tobias skriver:

  Kanske är det denna del av Vintergatan som övergett Gud?

Kommentarsfältet är stängt.