Vad är teologi?

Vad är en Teolog, ett gott exempel på detta finns i dagen.se Hedvig Larsson, teologie doktor svara på frågor.
Dagen frågar
Om man tar preventivmedelsfrågan, så är det ändå kyrkans högsta hierarki som står fast vid preventivmedelsförbudet. Håller det inte tillbaka utvecklingen mot att kvinnan ska få större frihet och jämställdhet gentemot mannen?

Hedvig Larsson svarar
Nej, inte nödvändigtvis. Man skulle kunna se det som att preventivmedel bidrar till att kvinnan alltid ska vara tillgänglig för sex, att hon inte har någon legitim orsak att säga nej, att hon alltid ska vilja ha sex. Jag vet inte om det är ett steg i riktning mot jämlikhet. Det är alltid kvinnan som ska vara ansvarig för preventivmedlen. Hur jämlikt är det?

Katolska kyrkan har genom tiderna för det mesta varit en kraft till förtryck och de verkar trivas i den rollen än i dag.
Katolska kyrka vägrar att ompröva sina korkade dogmer ändå så bidrar det till att 70 000 kvinnor dör varje år i osäkra aborter att tusentals blir ofrivilligt gravida att tusentals kvinnor smittas med Aids och andra sjukdomar.

Snacka om att leva världsfrånvänt HL skriver ”kvinnan alltid ska vara tillgänglig för sex” och genom att inte ge dem preventivmedel så kan kvinnorna säga Nej till sex?. I det flesta delarna av värden så har kvinnan inte den möjligheten utan förväntas ställa upp. (Här ser vi teologins uppgift leka med ord)

Av vilken anledning vägrar Katolska kyrkan tillåta kondomer? de vill helt enkelt ha makt över kvinnors liv och sexualitet. Det finns inget i bibeln som stödjer katolska kyrkans ståndpunkt, utan det är präster som inget vet om familjeliv eller sex som vill bestämma.

Om katolska kyrkan skulle vara seriös och vilja förhindra aborter och lidande i världen så skulle givetvis de mest rationella vara att tillåta preventivmedel, men sedan när har religionen varit rationell?

Katolska kyrkan är en kraft som förtrycker kvinnor.

Media: Aftonbladet
WHO
Wikipedia Unsafe abortion

Annonser
Det här inlägget postades i Abort, Katolska kyrkan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad är teologi?

 1. Bitte skriver:

  För att till fullo förstå Katolska Kyrkans inställning till preventivmedel och abort måste man skaffa sig en djupare insikt i den kristna läran, och framför allt om den kristna synen på livets värde och okränkbarhet. Abort är inte ett ingrepp, vilket som helst. Abort är avslutandet av ett liv. Katolska Kyrkans kärnpunkt när det gäller familjen är att människor bör sträva efter leva i trohet och värna familjen; maken, makan, sina barn.

  Frågan är hur något så självklart och grundläggande kan anses ondskefullt och reaktionärt.

  När det talas om 70 000 aborter med dödlig utgång (för kvinnan) varje år bör man givetvis fundera över vad det är som gör att detta händer. I Sverige tycks det alltid handla om Katolska Kyrkans förbud mot preventivmedel och abort. Men det är naturligtvis bara en teori baserad på okunskap och fördomar. Endast en sjättedel av jordens befolkning är katolsk och även i länder som är katolska har människan en fri vilja. Alla katoliker lyder inte Kyrkan blint.

  Därför kan man lika gärna säga att 70 000 dödsfall årligen i samband beror på att människor inte lever efter de familjevärderingarna som Katolska Kyrkan ser som idealiska. Visst, det är hårdraget, det också. Men det öppnar för nya perspektiv och gör att saker och ting inte blir lika svenskt självklara längre. Och det bör alltid finnas en önskan efter nya synsätt och perspektiv. I alla fall för den som vill diskutera seriöst utan att ta till gammallutherska klyschor om Katolska Kyrkans ondska.

  Man bör kanske också fundera på om den sexuella s k frigörelsen verkligen varit en källa till frigörelse – och om den sekulära delen av världen verkligen nått någon högre form av jämlikhet än länder med traditionella familjevärderingar. Dessutom är det kanske på sin plats att tänka igenom vad det är som är så ojämlikt med att män och kvinnor lever i familjer och värnar sina barn före karriär och konsumtion.

  • bluefree skriver:

   Problemet med katolska kyrkan är att det inte förstår sig på sexualitet, och inte så konstigt när det är världsfrånvända män som lever i ”celibat” som bestämmer.

   Av någon anledning så har människan inga problem med att föröka sig människor gillar sex, de är en av de starkaste drifterna – oförmågan att förstå detta skapar stora problem.

   Av alla kristna kyrkor och religioner så står katolska kyrkan tämligen ensamma när det gäller preventivmedel. Det bästa sättet att undvika aborter som skapar oerhört lidande för kvinnor är att undvika graviditet, detta gör man bäst genom preventivmedel, att katolska kyrkan med påven i spetsen inte förstår detta är sjukt och cyniskt.

   Alla goda människor vill undvika aborter, men inte katolska kyrkan någon annan slutsats kan man inte dra. Av deras handlingar – frukt skall vi döma människor – sa visst Jesus.

Kommentarsfältet är stängt.