Haiti – Religion en ond kraft

Vilken roll spelar religionen i ett lands utveckling. Ser man till Haiti så blir det ganska uppenbart, religion är ingen god kraft till förändring utan en ond kraft som dränerar människor på resurser för att fokusera på helt meningslösa saker som onda andar och att försöka blidka nyckfulla gudars vilja som ändå kommer med katastrofer då och då.
95% av Haitierna är katoliker, alltså kristna. Nu finns det säker tusentals olika riktningar inom kristendomen, men den ursprungliga kristendomen, sysslade mycket med onda andar, djävulen och helvete. Jesus ägnade största delen av sin tid att kasta ut demoner, alltså Jesus trodde att i stort alla sjukdomar var orsakade av demoner, och att man kunde bli frisk genom att kasta ut demonerna, det liknade nog ganska mycket Haiti och voodoo. Kristendomen uppmanar att vara kvar vid sin läst alltså att inte förändra någon rådande ordning eftersom allt sådant är bestämt av Gud. Denna typ av religion leder till apati, obefogade rädslor och fatalism tänkande.

Christopher Hitchens skriver i Slate,
Voodoo keeps people afraid and makes them cowed into apathy by the nearness of the spirit world.
Detta gillades inte av Sverker Lena som på DN skriver ”Ändå har Hitchens fel. Nog kan jordbävningens effekter skyllas på annat än geologi.” …”resultatet av brutal kolonial exploatering”, förstår inte riktigt ett problem kan ha flera orsaker som bidrar. Men oftast så blundar en del för den negativa effekten som religion har på människor, jag trodde att den tiden var förbi efter 9/11.

Religionens kraft och påverkan underskattas oftast av personer som inte varit dess offer, religionen är en sjukdom. Och botemedlet heter kunskap upplysning.

Hela Hitchens artikeln på svenska (länk)

Något som Haiti inte behöver är mer vidskepelse som detta med John Travolta och Scientologerna (Länk)

Media: Svd, Dagen, DN

Annonser
Det här inlägget postades i Fundamentalist, Gud, Haiti, Politik, Religion. Bokmärk permalänken.