”Mirakel” i Lourdes när religion är som sjukast

Filmen ”Miraklet i Lourdes”  av Österrikiska Jessica Hausner visar när religion blir som sjukast. Inom kristendomen så tror många att det går att bli botad från sjukdomar genom bön eller andra ceremonier, det skapas förväntningar hos de sjuka som aldrig infrias,  mycket cyniskt.

Jessica Hausner

– Hela stället luktade död. Det var horribelt att se så många sjuka på en och samma plats. Jag tyckte att det var något sorgligt med alla männi­skor som trodde att de skulle kunna bli botade genom olika former av ceremonier – fast chansen är minimal. Jag minns att jag tänkte: ”Om Gud existerar så måste han vara mycket grym som tillåter detta”, berättar Jessica Hausner, en österrikisk blondin med spikrakt hår, solglasögon och svart klänning. (DN)

I detta klipp från serien ”Root of All Evil” med Richard Dawkins så handlar det om just ”miraklerna” i Lourdes, inte speciellt många, det finns 68st registrerade ”under” av ca 7000st undersökta . Av dessa 68st under så har 63st inträffat före 1975, av vilken anledning kan man undra.

Ett tydligt exempel på den snabbt växande spänningen mellan tro och vetenskap, är fallet med den man som efter ett bad ansåg sig botad från mutipel-skleros.

Efter att ha granskat fallet röstade Kommittén ner honom, men katolska kyrkans präster gjorde tvärtom. Gick emot sin egen Medicinska Kommitte och förklarade mannen för mirakulöst botad.

Betyder det här att modern vetenskap håller på att avskaffa mirakel, frågar jag Dr Denis Daley. Ja, svarar han. Sr (Mirakel i Lourdes granskas)

Media: GP, SvD, SR.se

Annonser
Det här inlägget postades i Katolska kyrkan, Religion, Richard Dawkins, Vetenskap, Vidskepelse. Bokmärk permalänken.