Ta bort korset från flaggan

Två Svenskar dog i Afghanistan och Sverige är i krig – västvärlden är i Krig mot vad? Kanske är det ett rättfärdigt eller nödvändigt krig.

Det jag fundera på är vilka symboler som våra svenska soldater bär och vilka signaler de skickar till den befolkning de s.a.s skall hjälpa, där övervägande delen är Muslimer. Det kan säkert var kontraproduktivt att skylta med ett kors, Afghanerna kan säker få för sig att det är frågan om ett korståg.

Är det inte dags att ta bort korset från flaggan? eller är Sverige fortfarande en kristet land? tror inte det. Religion skall var något privat inget annat.

Det kristna korset har dödat tillräckligt många människor.

Media: Dn, SvD, GP,SydSvenskan

Annonser
Det här inlägget postades i Islam, Kristendom, Politik, Religion. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ta bort korset från flaggan

 1. Stefan Rhodin skriver:

  Jag har aldrig tänkt på att vi har ett kristet kors i vår flagga. Kanske för att flaggan inte betyder så mycket i Sverige (inte för mig i alla fall).
  Jag anser att begreppet statsreligion borde tas bort helt och hållet. Sverige är inget kristet land och har egentligen bara varit det en kort del av historien, om ens alls. Religion är ju något som har påtvingats befolkningen även här, även om det var länge sedan. Jag håller med om att religion är något privat och inget för staten att lägga sig i. Alltså borde, som nämnt ovan, begreppet statsreligion tas bort och med det naturligtvis även korset i flaggan.

 2. Jonathan Ashauer skriver:

  Hej!

  Du säger att det kristna korset har dödat tillräckligt många människor…. Är det korset eller människorna vilka bär det som en fana när de drar ut till kriget? Det kristna korset står för att skapa fred och frid mellan människor. Det står för en livsstil var man är del i en förhoppningsvis kärleksfull gemenskap där i man deltar i gemenskapens aktiviteter samt undervisas så att man kan förstå budskapet som korset står för. Sedan är det mening att gemenskapens medlemmar ska sprida budskapet om fred och frid till andra och därmed bidrar till att göra världen till en fridfull och fredlig plats att leva på.
  Jonathan

  • bluefree skriver:

   @Jonathan Ashauer
   Korset är framförallt en symbol, och det beror på vilken sida linje man står. Är man kommunist så kanske ”hammaren och skäran” är något fint som står för rättvisa, för vi andra så är det en symbol för förtryck.
   Afghanen är muslim kanske sympatiserar med Al-Qaeda och Talibanerna så ser de givetvis korset som en symbol för förtryck. Det är ifrån det perspektivet jag ser det.

   Sedan så är Sverige inte ett kristet land utan flaggan härrör från en krigisk kristen tid.

 3. Olle skriver:

  Eller så frågar man afghanerna själva. Vilket jag gjort på plats i Afghanistan, frågade byäldstar, poliser och våra tolkar. Tolkarna hade vi ett bra förhållande med och de berättade ett det inte är något man bryr eller tänker på. Kolla upp saker innnan du sitter härhemma i Sverige och gör antaganden…

  • bluefree skriver:

   @Olle
   Det finns säker några som inte ser det som problem, men i vissa situationer så är jag övertygad om att de ger ett svar som de tror utfrågaren vill ha, kanske dessutom om den som frågar har ett vapen i handen;)

   Men fråga någon i de fientliga byarna eller extremisterna.

   Talibanerna och Al-Qaeda kommer givetvis att utnyttja korset som symbol för att visa på västvärldens ”egentliga motiv”.

   Det är onödigt att chansa och sedan så står korset och flaggan för något som inte är verkligt i dag utan något från ”forn stora dar” som vi helst vill glömma.

 4. kajakrille skriver:

  krig är verkligen hemskt.

Kommentarsfältet är stängt.