Hela historien om kristendomen ett stort misstag

Nu i helgen har man kunnat följa flera intressanta inlägg om Jesus och kristendomen, det hela verkar vara ett enda stort misstag.

Jesus ett stort misstag
Enligt en av vår tids främsta Jesusforskare, Geza Vermes så var det aldrig Jesus intention att skapa någon ny religion. Jesus var en jude som förespråkade en återgång till den ”Sanna” judendomen. Hade Jesus aldrig avrättas så hade kristendomen aldrig uppstått. Jesus avrättades eftersom han gjorde allt fel, var på felställe, vid fel tidpunkt och sa fel saker. – Här kan man lyssna på Geza Vernes (P1 människor och tro 14min)

Jesu kronologi
Lena Einhorn framför en ny teori om Jesus som är intressant, mycket av de som skrivs i NT är svårt att knyta kronologiskt med händelser som framförallt Josefus skriver, så skulle man förskjuta Jesus period 20 år så skulle det stämma bättre.

Blir inte helt övertygad att detta är ”sanningen” om Jesus som Einhorn skriver, men det är klart intressant och ett spår värt att följa upp. Mycket tyder på att många delar av Jesus historian är ett pussel, det som har skapat Jesus-myten är ett lånade av flera andra mytologiska figurer från den tiden.

Lena Einhorn om mysteriet med Jesus och de historiska källorna
Liksom Gerdmar är jag numera av uppfattningen att Jesus har existerat
Jesusforskare som Gerdmar borde våga tänka nytt

En annan intressant Jesusforskare Bart D. Ehrman, han har skrivit flera böcker om Jesus här pratar han om den senaste boken ”Jesus, Interrupted”

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Media:
Jesus – historiens största sanning (Aftonbladet) Ping

Annonser
Det här inlägget postades i Religion. Bokmärk permalänken.