Myten Jesus

Många hävdar att Jesus är en historisk person, någon som faktiskt funnits i verkligheten.

Jesus myt

Först måste man dock definiera vad man menar med Jesus.

– Om man menar att Jesus var en undergörare som föddes av en jungfru, gick omkring i Galiléen och botade alla sjuka uppväckte döda, dog på ett kors – uppväcktes på den tredjedagen rycktes upp till himlen, så är denna Jesus en myt.

– Menar man att Jesus lever i dag och att man telepatiskt kan kommunicera med honom så är Jesus en inbillning, kanske dags att skaffa verkliga kompisar.

– Om man tror att Jesus var kristen och dessutom var ute för att skapa en ny religion, så har man dåliga historiekunskaper.

Så de flesta idéer som de stora antal religiösa människor har om Jesus är mytologiska, en sådan Jesus har faktiskt aldrig funnits, så man kan hävda på goda-grunder att Jesus i stort är en efterkonstruktion, en urbanlegend och inte en historik person – en myt.

Sedan så är det möjligt att det kan finnas en eller flera historiska personer som gett stoft att skapa myten Jesus som de kristna inbillar sig finns och svarar på böner. Dessutom tror de kristna att Jesus kommer tillbaka från himlen för att döma levande och döda, de tror att när det sker så, startar den största etniska rensningen i historien, han kommer att förgöra alla som inte tror på honom ”med sitt muns svärd” (uppenbarelseboken).

Titta på detta video klipp när Hitchens är som bäst, hans senaste bok finns även på svensks ”Du Store Gud”
The True Core Of The Jesus Myth | Christopher Hitchens

Media:
Så här såg Jesus (dagen)
Jesus – historiens största sanning (aftonbladet)

Annonser
Det här inlägget postades i Jesus, Kristendom, Religion, Vidskepelse. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Myten Jesus

 1. Biggles skriver:

  Jag har läst på en del om Jesus och hans påstådda existens, och kommit fram till ganska exakt samma saker som du.

 2. Tony skriver:

  Jag har läst en ofantlig del om Jesus och hans existens. Jag har kommit fram till att han med största sannolikhet har funnits.

  ”den största etniska rensningen i historien”

  Sen när blev det en etnisk tillhörighet att vara icke-kristen? Snurrat till det lite kanske?
  Men visst, enligt Upp så kommer det att bli en rensning av en massa människor. Det verkar dock inte vara mycket trevliga personer som blir sanerade utan, mördare och annat.

  • bluefree skriver:

   Visst kan man tro att Jesus är en historisk person – men på vilken av de hundratals olika varianterna av Jesus tror du på?
   Undergöraren som gick omkring och botade sjuka, kastade ut demoner – eller på den judiske läraren som föddes i Nasaret, eller på den förvirrade snickaren med Messias komplex. Det finns ett antal olika varianter på ”den historiske Jesus”. Så man bör specificera på vilken historisk Jesus man tror på, annars blir det lika meningslöst som att säga att man tror på Gud, finns miljoner olika varianter på gudar.

   När Jesus kommer tillbaka, så enligt uppenbarelseboken så ska alla som inte finns skrivna i
   Livets Bok, kastas i den brinnande sjön.

   Det kanske inte ska klassificeras som etnisk-rensning utan som folkmord.

Kommentarsfältet är stängt.