Alla religioner är sekter

Det finns inte någon egentlig skillnad på sekter och religion.
Religioner har oftast bara fler människor som följer en viss tro, sekter består ofta bara av färre människor. Om en etablerad religion splittras så brukar alltid majoriteten kalla den mindre gruppen, sekt.

Hur definieras en sekter eller religion?
Det går att summeras i ett ord – kontroll. Religionen eller sekter sysslar alltid med ”mind control”. Första steget är nästan alltid att man försöker begränsa den fria tanken och informationen. Man tolerera inte oliktänkande och ser det kritiska tänkande som något farligt.

Lifton beskriver i boken ”Thought Reform and the Psychology of Totalism” 8 gemensamma faktorer för hur detta går till:

1. Kontroll av miljön
2. Mystisk manipulation
3. Krav på renhet
4. Bekännelser
5. Helig vetenskap
6. Laddat språk
7. Doktrin över person
8. Existensuppdelning

(Från wikipedia)

Samtliga dessa åtta definitioner finns inom alla religioner och sekter.

Är man inne i en sekt eller religion så är det nästintill omöjligt att se att man egentligen är manipulerad och ett offer – för att bli fri behövs avprogrammering.

En intressant sida http://hjalpkallan.org/

Ett vittnesbörd av Joel (Hjälpkällan)

Media
Han blev offer för Beatles guru (DN)

Bloggare
Lita aldrig på journalister och präster

Annonser
Det här inlägget postades i Religion, Sekter. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Alla religioner är sekter

 1. Annika skriver:

  Otillbörlig påverkan (mind control) har inget med religion att göra men det förekommer ibland i form av religion. En gemensam grund som mycket av otillbörlig påverkan har, är att den som är utsatt bibringas att tro att vederbörande har tur som får vara med i just detta sällskap för annars skulle det gå mycket illa för den som det gäller.

  I en sekt, speciellt en religiös sådan, lovas evig frälsning bara man gör si eller så, vilket kan vara att betala stora summor, tigga, be dygnet runt etc. Otillbörlig påverkan är det också när en misshandlande man förmår kvinnan att stanna kvar genom att få henne att tro, att så dålig som hon är, får hon vara glad att denne våldsamme man vill ha henne.

  Barn som tar avstånd från sin ena förälder efter skilsmässor är kanske inte alltid men rätt ofta utsatt för otillbörlig påverkan.

  Skulle någon bli utsatt för fysisk misshandel av samma grad som otillbörlig påverkan gör med psyket/själen är det åtalbart men misshandel av själen sopas undan med att var och en gör som man vill, att man har sin fria vilja trots att det just den fria viljan som vingklippts.

  Läs också på http://www.freedomofmind.com där finns mycket läsvärt om otillbörlig påverkan och det finns stora delar av två bra böcker i just detta ämne. Föreningen FRI har en hemsida där det också finns myckat att läsa.

  PS Jag tror inte på några som helst gudar och jag gick ur kyrkan 1969.

  • bluefree skriver:

   I sak är det inte så stor skillnad på religion och sekter, utan jag tycker mig se samma mekanismer.
   Ett typexempel inom kristendomen är att man skapar skuldkänslor, ”alla är vi syndare” kanske jag inte tycker jag är en så stor syndare, då får man veta att vi ”föds i synd”, eller att ha tänkt ”en erotisk tanke räcker” så oavsett hur man vänder och vrider så slutar man som syndare, som endast är värd en evighet i helvetet.

   Så när man har blivit lurad att man är en syndare så kommer de med absolutionen, förlåtelsen och då finns inga gränser för vad som kan förlåtas.

   Du skriver ”vederbörande har tur som får vara med i just detta sällskap” denna känsla finns nog inom de fundamentalistiska religioner och det är av den anledningen man ser dess ivriga missionerande.

   Är uppvuxen inom frikyrkan och har många vänner och familj kvar där, för mig så är det helt uppenbart att det är frågan om hjärntvätt möjligtvis i en rimligare tappning.

   Man kan likna religion vid alkoholkonsumtion, vid måttligt bruk så kanske det tillochmed kan var något gott men vid stor konsumtion så är det direkt dödligt.
   Så vid små mängder så är all religion ganska harmlös.

   • Annika skriver:

    Det jag mest ville få sagt var att otillbörlig påverkan finns på så många ställen utan religiösa förtecken. När en anhörig drabbas av otillbörlig påverkan som inte kan placeras i något känt sektfack blir man som anhörig inte trodd utan blir i stället rätt ofta attackerad av både dem som man känner lite perifert och dem som man känner närmare. Jag känner till flera ungdomar som hamnat i otillbörlig påverkan av flick/pojkvänners familj och tagit avstånd från hela sin släkt.

    När det gäller religiös påverkan är agendan tämligen känd men i de mer privata fallen har man ingen aning om vad de som utövar påverkan har för motiv.

 2. Tony skriver:

  Alla politiska partier, alla theister, atheister, osv, alla partier helt enkelt, är också sekter. Men det vet man enbart om man vet vad sekt betyder.

  • Annika skriver:

   Det finns nog mer än en definition på vad sekt är. När det gäller svenska kyrkan är det knappast en sekt utan mer en fråga om att den som spelar med har själv valt att tro på alla villfarelser som den och alla andra kyrkosamfund och religioner vilar på. För att kallas sekt måste det nog i alla fall vara förenat med diverse hot om någon form av evig förtappelse om man går ur och något sådant finns ju inte inom svenska kyrkan. Att det sedan finns karismatiska medlemmar och hycklare som kör sitt eget race, vill jag inte förneka.

   På föreningen FRI:s hemsida finns en hel del intressant att läsa om otillbörlig påverkan. Amway är ett exempel på sekt som inte har något med religion att göra http://www.fri-sverige.se/sida219.htm

   Tyvärr talas det aldrig eller åtminstone mycket sällan om alla de fall av otillbörlig påverkan som sker i privat regi. Exempel är som jag skrivit om ovan är barn som helt tar avstånd från en frånskild förälder och kvinnor som stannar hos män som misshandlar dem. Själv är jag mycket smärtsamt medveten om hur lätt det är att förlora ett barn på grund av t ex en flick/pojkväns föräldrars otillbörliga påverkan när förhållandet av någon anledning bara inte får ta slut.

   Själv höll jag på att trilla dit när en man som är välkänd för att kunna hjälpa till att få loss människor som fastnat i otillbörlig påverkan. Jag blev rådd att kontakta honom och han tog sig an mitt fall med hull och hår rent ideellt sade han. Alldeles i början ägnade han mycket tid åt mig och kunde skriva mail vid tre-tiden på natten. Så småningom började han tala om att om det blev mycket arbete så ville han ha betalt. Han hade ett företag och F-skattsedel. Samtidigt blev han mindre och mindre engagerad och efter att par veckor ville han ha betalt och då gick timmarna fort utan något gjordes. Jag bad om en faktura men han ville ha pengarna svart. Jag kan garantera att det var ett mycket svårt beslut att bryta kontakten med denne man för han var ändå ett halmstrå. Jag ville inte bli indragen i att betala någon svart för då visste jag att jag var fast. När jag meddelade att det var faktura som gällde blev han ursinnig men skrev så småningom en faktura samtidigt som han tog kontakt med den person som det gällde och baktalade mig. Vid en kontroll hos skattemyndigheten visade det sig att han under flera år hade taxerat en mycket låg inkomst, långt under 100000 kr per år.

   Ett annat tyvärr är att ytterst få psykologer har någon nämvärd kännedom om de mekanismer som gör otillbörlig påverkan möjlig.

   Så otillbörlig påverkan finns i så många olika skepnader men alltför ofta kallas det att var och en har sin fria vilja trots att det är motsatsen.

 3. Tony skriver:

  ”För att kallas sekt måste det nog i alla fall vara förenat med diverse hot om någon form av evig förtappelse om man går ur och något sådant finns ju inte inom svenska kyrkan.”

  Nej, det behöver inte innehålla någon form av hot om evig förtappelse eller helvetiska eldar. Ordet Sekt, secta på latin och hairesis på koine grekiska betyder helt enkelt Parti eller nytt parti. Samma ord användes för olika politiska förgreningar och hade inte i första hand att göra med religioner.

  Om svenska kyrkan inte har evig förtappelse med i sitt undervisande så undervisar de inte kristendom. Men det är en helt annan diskussion. Svenska kyrkan är också en sekt, då de är en Luthersk kyrka, som bröt sig ur katolska kyrkan. Kristendomen kallades också för en sekt under lärjungarnas tid, då de var en gren av judaismen.

  Kanske ett bättre ord för vad som diskuteras är Kult.

Kommentarsfältet är stängt.