Du kan lita på vetenskapen

I denna video så radas bevis upp varför du kan lita på vetenskapen, och inte lita på religion.

Annonser
Det här inlägget postades i Religion, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Du kan lita på vetenskapen

 1. Anders skriver:

  Kul video! Javisst ska vi lita på vetenskapen.
  Exakt vad är problemet menar du?
  Finns det, menar du, en motsättning mellan vetenskap och Gud?

 2. bluefree skriver:

  Hypotetiskt – om Gud finns så finns givetvis inget motsatsförhållande mellan vetenskap och Gud.

  Men motsättning finns mellan religion och vetenskap, och har alltid funnits. Och av den anledningen så går det rimligen att avfärda religionernas sanningsanspråk, de stämmer helt enkelt inte med verkligheten.

  Exempel:
  Katolska Kyrkan förbjuder kondomer, vetenskapligt går det rimligen att visa att bruket av kondomer skapar mindre lidande, och vad jag vet har den få bieffekter.

  De ambrahamitiska religionerna tror att för ca4800 år sedan så uppstod en global översvämning som tog kål på allt levande, och av den anledningen så svalde de ”nyheten” om Arkens upptäckt på berget Ararat i veckan.

  De religiösa tror att gravitationen kan upphävas som , Muhammeds himmelsfärd på en häst eller Elias himmelsfärd i en vagn av eld, osv.

  Religionerna har dogmer som inte får ifrågasättas fast de strider mot verkligheten.

  • Anders skriver:

   Vetenskap o Gud står inte i strid med varandra. Det är en falsk strid. Vetenskapen sätter sökandet efter sanningen högt och därmed är den oskiljaktig från Gud. Martin Lönnebo lär ha sagt att om man vänder Gud ryggen för att leta efter sanningen så står man ganska snart öga mot öga med honom.

   Det vi kan läsa om i evagelierna handlar inte om egendomliga möjligheter i naturen, utan det handlar om det övernaturliga. Om nu Gud finns och han dessutom har skapat naturen, och gjort det möjligt för oss att med hjälp av vetenskapen utforska den och se hur den fungerar, då kan han naturligtvis välja att handla övernaturligt och tillföra något till naturen. Som Stefan Gustavsson säger När vatten blir till vin eller Jesus uppväcks från de döda är det ett övernaturligt ingripande från Guds sida, inte ett påstående om hur naturen fungerar

   I grund och botten ligger naturligtvis en världsåskådning och det många ateister gör (och kanhända även du) är att blanda ihop sin naturalistiska världsåskådning med vetenskap. Med Stefan Gustavssons ord:Det är att missbruka vetenskapen att likställa den med den egna världsbilden; dessvärre ett vanligt missbruk bland ateister. Den ateistiska tron – att det inte finns något svar på varför världen finns, att det inte finns något mer än världen och att allt tar slut för oss människor när vi dör – är inte vetenskap. Det är en världsbild.

 3. l_johan_k skriver:

  Ateism är endast avsaknad av tro på gud (negativ) eller tron att gud inte existerar (positiv). Ateister kan alltså mycket väl tro ”att det finns något svar på varför världen finns”, ”att det finns något mer än världen” samt ”att det inte tar slut för oss människor när vi dör”. Gustavsson har här alltså gjort sig skyldig till en s.k. ”halmgubbe”.

  Ditt (Anders) inlägg visar också tydligt att det faktiskt finns en konflikt mellan ”vetenskap och gud”, ty genom att låta gud äga primat över existensen blir existensen beroende av gud. I sådan fall är det omöjligt att bedriva vetenskap eftersom det inte finns några skäl att förlita sig på logiska och induktiva slutledningar.

  • Anders skriver:

   Det resonemanget förstår jag inte , förklara gärna bättre för mig.
   Varför skulle logiken upphöra om Gud är ursprunget till vår existens? (…eller har jag missförstått dig?)

Kommentarsfältet är stängt.