Med Gud slutar man fråga

Om moral och beteende grundar sig på en gudstro så kommer man oftast till en punkt där man slutar att fråga varför.

Varför är det fel att jobba på en söndag? Jo Gud säger så (Nu var det inte söndag utan lördag), straffet i gamla testamentet var såklart stening om man bröt detta bud.

Varför är det fel att Ljuga? Jo gud säger så, och så vidare. Man behöver inte vidareutveckla tanken och formulera svaret om varför något är rätt eller fel – som om du ljuger kommer folk sluta lita på dig, vill inte göra affärer och du kommer att sluta som bitter och isolerad för ingen vill vara med någon man inte kan lita på, detta skulle kunna vara ett rationell svar på varför det är fel att ljuga. Men med Gud slutar alla varför.

Detta är oerhört farligt, den dagen man slutar att fråga och tror att man har svaret, då kan man vara helt säker på att man är helt fel ute.

Bibelguden uppmanar i sin bok att skära av hudbitar från sina barns könsorgan, och ingen frågar VARFÖR? eller när Abraham uppmanas att slakta sin ende son Isak, så frågar han inte VARFÖR utan ska blint lyda, hur sjukt är inte detta.

Bibelguden har inga invändningar mot att äga slavar att ha en annan människa som ägodel, enligt bibeln är det inget fel utan det finns reglerat hur -tillochmed i det tionde budordet, ”du skall inte ha begär till din nästas slav.” Jesus tyckte att man kunde piska en slav.

Bibeln uppmanar att stena olydiga barn, där finns ingen tanke på att kanske barn är omogna och inte förstår, i dagens rättssamhälle så sätter vi inte barn i fängelset, men bibel moralen uppmanar till stenig. Nu kanske någon invänder att detta var något som endast uppmanades i gamla testamentet, men inget kan vara mer fel, och oavsett så är det något som aldrig kan vara rätt.

Matt. 15:3-Han svarade: ”Varför bryter ni själva mot Guds bud för era reglers skull? 4-Gud har sagt: Visa aktning för din far och din mor och: Den som smädar sin far eller sin mor skall dö. 5-Men ni påstår att om någon säger till sin far eller sin mor: Det som jag hade kunnat hjälpa dig med, det ger jag som tempelgåva, 6-då behöver han inte visa aktning för sin far eller mor. Så sätter ni Guds ord ur kraft för era reglers skull.

Det var detta bud Jesus hänvisade till

5Mos21-18Om en son är trotsig och upprorisk och inte lyder sin far och mor, inte ens när de tuktat honom, 19-skall de ta honom med sig och föra honom till de äldste i staden, till hemstadens port. 20-De skall säga till stadens äldste: ”Det här är vår son, han är trotsig och upprorisk och lyder oss inte, han bara festar och super.” 21- Då skall alla männen i staden stena honom till döds. Du skall utrota det onda ur folket. Hela Israels folk skall känna fruktan när de får höra talas om detta

Vad som är gott och ont är kanske inte något statiskt utan något som vi måste argumentera varför vi har den uppfattningen och inte ett förlegat svar att Gud har sagt, så därför dödar jag dig.

(Detta blev min sista blogg, återuppstår säkert någon annanstans. Have good life, small people 😉 )

Richard Dawkins om absolut moral

Annonser
Det här inlägget postades i Abraham, Gud, Jesus, Kristendom, Religion, Richard Dawkins. Bokmärk permalänken.