Var går gränsen

Det moderna liberala multikulturella samhället ska vara så anpassad med lagar och service som passar de flesta människor. Samhället ska i möjligaste mån inte styra det privata livet så länge personer inte skada andra.

Hur långt ska då samhället anpassas till religionen? Så LÄNGE inte religionen kränker och skadar andra eller inte är ett hot mot kvinnor, barn, homosexuella och djur eller manipulerar och lurar sjuka och handikappade eller andra människor (som på LivetsOrd) som inte har förmåga till kritiskt tänkande, så skall givetvis samhället inte lägga sig i.

Men uppfyller inte religionerna dessa minsta demokratiska principer så bör de inte uppmuntras eller stödjas som nu med diverse skattefinansierade bidrag.

Givetvis är det inte många av dessa religioner som INTE kränker, av någon anledning som jag inte förstår så har religionen åsikter vad vuxna samtyckande människor gör i sina hem, med vilka de bestämmer att leva sina liv.

I religionerna är dogmerna viktigare än bevis och förnuft, alltså – kan inte religionen formulera sina argument utanför ”att Gud har sagt eller vill” så ska det givetvis inte tas på allvar, om det på något sätt kränker andra individer.

Alla religionerna bygger på auktoriteter och dogmer som inte får ifrågasättas, det moderna samhället kan bara byggas utifrån fakta och demokrati där allt kan omprövas och göras bättre.

Ett universum INTE skapat för oss – Carl Sagan

Media
”Religiösa krav ska hållas borta från politik och lag” (DN)

”Guds ord förändras inte som trender” (Dagen)

Annonser
Det här inlägget postades i Religion. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Var går gränsen

 1. Rolf Lampa skriver:

  ”…religionerna bygger på auktoriteter och dogmer som inte får ifrågasättas, det moderna samhället kan bara byggas utifrån fakta och demokrati … ”

  Jag ifrågasätter dogmen som säger att ”moderna samhället bara kan byggas utifrån fakta och demokrati”.

  // Rolf Lampa

  • bluefree skriver:

   @Rolf Lampa
   Demokrati är ingen dogm, dogmer förekommer bara inom religionen. Allt får ifrågasättas du missade slutet på mitt inlägg
   ”… där allt kan omprövas och göras bättre.” 😉

   Med vad du vill ersätta demokratin och mänskliga rättigheter som grundpelare i dagens samhället? Sharialagar?

   Religion kan inte vara grunden i ett multikulturellt samhälle eftersom det bara skulle passa främst männen i en viss religion, det finns inga goda argument för varför vi ska anpassa oss till bronsåldergudar till myter och sagor, det är bättre att vi utgår från verkligheten.

 2. Tomas Olsson skriver:

  Rolf, så träffsäkert. Det är lustigt att de värsta kritikerna av religion ofta blir en spegelbild av det de själva kritiserar.

 3. Dan skriver:

  Även forskning bygger på vissa grundläggande axiom som man inte kan ifrågasätta 🙂

  • bluefree skriver:

   Axiom används nog mest inom matematik det är något man antar vara sant utan bevis, men visst får man ifrågasätta en axiom med bevis eller argument, finns inget som är heligt där.
   ”Therefore, its truth is taken for granted, and serves as a starting point for deducing and inferring other (theory dependent) truths.” Wikipedia

   Ingen religion är vetenskaplig eller logisk utan de bygger bara på auktoritet och inte på bevis.

Kommentarsfältet är stängt.