Religion & Sex

Religion & Sex

Religion och sex är alltid en het potatis, läste en artikel om detta i SVD och hur religionen i dag ser på sexualitet, skillnaderna är inte så stora mellan religionerna utan mer inom. Detta märks givetvis mellan de liberala och de funtamentalistiska inom alla religioner.
Det är antologin ”Sex – för Guds skull. Sexualitet och erotik i världens religioner (Studentlitteratur 2010).” som avhandlar detta med sex och religion.

Sex handlar givetvis om kontroll och makt och främst över kvinnans sexualitet, detta ser man främst inom Islam och katolska kyrkan som med burka och förbud mot preventivmedel, vill kontrollera och förtrycka kvinnorna.

”Varför alla dessa regler för att kontrollera kvinnans sexualitet?
– I alla religiösa traditioner har mannen haft en privilegierad ställning, och den ska hela tiden säkras, förklarar Lena Roos. Ofta har den som följer strikta regler också fler privilegier. Dessutom är sexualiteten ett instrument för att dra gränser för vem det är tillåtet att ha intima relationer med och vem inte.
Antoon Geels menar att det kort och gott handlar om makt, hierarki och kontroll.
– I den mänskliga konstitutionen finns djupt rotade krafter som ligger och stökar i generna. I mina mörka stunder tänker jag ibland att några bara gillar våld och terror, och att de tar till vilka regleringar som helst – till exempel religion – för att få utöva det.”

Studera sex och religion som fenomen är ju intressant, men vad som är mest glädjande är att bronsålderstexterna inte tas på allt för stort allvar i alla fall hos katolikerna.

En tendens verkar vara att i den globaliserade internetvärlden vi lever i så skapar man sin egen ”religion” och bryr sig inte så mycket vad auktoriteterna säger om preventivmedel eller om homosexualitet.

Religionerna borde uppdatera sig till 2.0, anpassa sig lite mer till verklighet och jämställdheten, varför inte revidera sina bronsålderstexter och ta bort de som helt uppenbart är omoraliskt och groteskt som folkmord stening amputation helvete synd osv.

Men ioförsig varför fortsätta att tro på myter och sagor, släng skiten på historiens skräpkammare, och låt oss gå vidare, religionen hade sin roll men nu behövs den inte för så mycket, möjligtvis för det sociala kittet.

Media

Religiösa regler för sex tolkas om (SvD)
STYRD KÄRLEK. I de urgamla religiösa texterna finns massor med idéer om hur människan bör – eller inte bör – leva ut sin sexualitet. Varje dag, sa rabbinerna. Bara för att göra barn, menade katolikerna. En ny antologi visar hur vi tolkar texterna idag.

Annonser
Det här inlägget postades i Religion. Bokmärk permalänken.