Religion en hyllning till dårskapen och enfalden

Ingen vill gå omkring och investera sitt korta liv på premisser som inte fungerar och som inte är sanna.

Som t.ex. att inrätta sitt liv efter horoskop eller hur kaffesumpen stelnat i morgonkaffet.

Många går omkring och ser detta liv som ett enda stort test, en språngbräda in i evigheten – om man lyckas med det rätta avstampet blir det en salighet, men misslyckas man så blir evigheten en namnlös pina.

Det finns tusentals ideologier och religioner och andra filosofier som vill att vi skall köpa just deras koncept på hur livet ska levas – de vet sanningen om livets innersta hemligheter – vill de få oss att tro, men egentligen är det bara ute efter makt och pengar.

En sak är absolut säker alla kan inte ha rätt, och dessutom finns möjligheten att alla har fel.
Det kan vara så att det inte finns någon absolut menig utan livet är en tillfällighet, en parentes i kosmos, och att vi som resonerande intelligenta varelser får skapa oss vår egen mening och väg, för det definitiva slutet går inte att undvika på det personliga planet eller för allt levande på denna planet Tellus, vi kommer att förintas och bli stjärnstoft.

Så länge det inte finns evidens för något annat så får vi leva med det vi faktisk vet och inte skapa luftslott. En del vill ha hopp – men falska förhoppningar och önsketänkande är bara ett stort självbedrägeri det får oss att slösa med tid och pengar på något som inte fungerar, livet är för kort för att slösas bort.

Frågan är; Hur ska man undgå att bli lurad?

Försiktighetsprincipen är nog en bra utgångspunkt, eller som Bertrand Russell sa:

”Well, there can’t be a practical reason for believing what isn’t true. That’s quite…just I rule it out as impossible. Either the thing is true or it isn’t: if it is true you should believe it and if it isn’t you shouldn’t. And…if you can’t find out whether it’s true or whether it isn’t, you should suspend judgment. But you can’t…it seems to me a fundamental dishonesty and a fundamental treachery to intellectual integrity to hold a belief because you think it’s useful and not because you think it’s true.”

Något absolut svar finns nog inte men det finns vissa metoder som fungera och som kan hjälpa oss.
• Godta inget paranormalt utan goda vetenskapliga bevis, uteslut alla andra normala förklaringar först som missförstånd, lögner, legender osv. Det finns faktiskt ett pris att vinna på en miljon dollar för den som lyckas bevisa att det skulle finnas något som inte går att förklara på ett rationellt sätt, alltså något paranormalt länk James Randi Educational Foundation.
• Bli ytters misstänksam om de någonstans vill ha dina pengar och längst upp i pyramiden finns ”eliten” som lever på ”nyttiga idioter”, och om man dessutom envisas med att den osynliga identiteten behöver dina pengar och att utdelning på din investeringar kommer – dock först efter din död 😉
• Misstro personer som bara läser en bok, och som dessutom upphöjer den till felfri.
• Godta inget viktigt utan att ha verifiera med oberoende källor, lyssna på kritikerna som inte tror eller tycker så.
• Bli misstänksam om det främst är barn som efter att ha indoktrineras är övertygade ”troende” och få vuxna konverterar till en viss tro eller idé. (det är därför religiösa friskolor måste förbjudas, barn kan inte värja sig mot indoktrinering, skolan ska var en plats som förmedlar kunskap inte sagor)

Har du inte sett Michael Shermer, Baloney Detection kit, gör det ett utmärkt verktyg för kritiskt tänkande.

Miraklerna har en tendens att öka och bli större med distans och tid.
Som …

”För tvåtusen år sedan var det en snubbe som gick på vatten – för fyratusen år sedan var det en gubbe som dela ett helt hav på mitten så flera miljoner människor lyckades fly undan slaveriet – för femtusen år sedan var de en galning som dränkte hela jorden där nästan allt liv utplånades utom några få som lyckades undkomma in i en båt” 😉

”Extraordinary claims require extraordinary evidence.” Carl Sagan

En ”reality check”
Gör en test, om en antik berättelse skulle hända i dag som att någon rycks upp till himlen i en eldvagn, vad skulle du kräva för att tro på något sådant? Med en sådan enkel test så skulle många av religionernas berättelse falla.

Det finns tro på det mystiska på antika hemligheter – som om bronsåldersmänniskor skulle ha bättre och större insikter än vad den moderna vetenskapen har, människorna var vidskepliga visste inte varför sjukdomar förekom eller hur livet uppstod, deras kunskap var ytters begränsad om man jämför med i dag och därav drog de felaktiga slutsatser.

Annonser
Det här inlägget postades i Islam, James Randi, Jesus, Judendom, Kristendom, Kritiskt tänkande, Religion, Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Religion en hyllning till dårskapen och enfalden

 1. branderudanders skriver:

  Enligt vetenskap så har universum en begynnelse (http://arxiv.org/abs/gr-qc/9403004).

  Det är en grundläggande fysisk lag (kausalitet) att varje fysikalisk händelse i universum har en orsak. Eftersom rymd-tiden har en begynnelse så fanns det en första fysikalisk händelse. Varje observerad fysisk händelse har en orsak. Genom induktion så har den första fysiska händelsen en orsak. Det vetenskapliga faktumet att rymd-tiden har en begynnelse implicerar att denna Yttersta Orsaken är icke-dimensionell och oberoende av rymd-tiden.

  Alla icke-slumpmässiga mönster, vars ursprung är kända, t.ex. ett formellt logiskt bevis eller en programmeringskod, har sina ursprung i en ordnad mängd av tankar i ett förnimmande (engelska: sentient) medvetande. Genom induktion så är detta sant för alla icke-slumpmässiga mönster (åtminstone ända tills apor framställer och skriver in på en dator ett tidigare oupptäckt matematiskt bevis.) Icke-slumpmässiga mönster, t.ex. DNA, implicerar att den Yttersta Orsaken (som initierade ursprungsvilkoren, vilka ledde till evolutionen av DNA) är ett förnimmande medvetande och har en ordnad mängd av tankar; Han är ordnad.
  Detta är per definition en Skapare.
  Vidare går det att bevisa – med formell logik baserat på vetenskapliga premisser att Skaparens Instruktioner finns i ”Moseböckerna” samt att Dennes syfte med mänskligheten är att de ska praktisera de Instruktionerna. [Klicka på påståendet för belägg.]

  Detta implicerar att religioner som hävdar att man inte behöver praktisera Instruktionerna i ”Moseböckerna” (mångdubbelt fler än 10 direktiv) är felaktiga.
  Således behöver man inte spela på lotto och chansa om man gör Skaparens vilja eller ej.

  Självklart så bryter inte den Perfekte Skaparen mot Sina Perfekta naturlagar.
  ”Naturlagarna (mer specifikt fysikens lagar) är ett verk av den Perfekta Skaparen. Således, måste dessa naturlagar likaledes vara perfekta. En perfekt Skapare har inget behov av att motsäga (och i sanning kan inte) Hans egna lagar för att åstadkomma Hans syften (vilket med nödvändighet implicerar att antingen Hans lagar eller Hans syften inte var perfekta och, således, att Han är imperfekt). Helt enkelt, det är självmotsägande för en Perfekt Skapare att motsäga Hans perfekta lagar med något övernaturlig fenomen.” [citat: http://www.netzarim.co.il]

  T.ex. miraklerna vid uttåget i Egypten: http://bloganders.blogspot.com/2010/08/moses-och-israelernas-uttag-ur-egypten.html (inklusive de 10 plågorna: http://bloganders.blogspot.com/2010/08/exodus-from-egypt-10-plagues-scientific.html )

 2. branderudanders skriver:

  Jag vill också svara Gunnar i föregående inlägg –det går inte att kommentera längre på den posten.

  [Siffrorna som jag anger i klamrar betecknar noter som finns i slutet av inlägget.]
  Den historiske personen hette Ribi Yehoshua, inte Jesus.
  Fariséerna var den enda judiska grupp som hade Ribis [1], och Ribi Yehoshua kallades Ribi. Att Ribi Yehoshua kallades för Ribi implicerar att han hade rabbinsk ordination av Raban Jamlieil [2] och beit-din ha-Jadol [3]. Detta implicerar i sin tur att han inte undervisade någonting som stred emot ”Moseböckerna”, i vilket fall han skulle ha förlorat sin ordination. Det implicerar vidare att han befallde sina efterföljare att göra sitt bästa att praktisera direkitven i ”Moseböckerna”.

  Ribi Yehoshua befallde hans lärlingar att göra som fariséerna undervisade i Netzarim Rekonstruktion av Hebreiska Matityahu [NHM] 23:1-3, vilket enligt Dödahavsrullarna 4Q MMT var direktiven i ”Moseböckerna” inklusive mishpat [5]. Detta inkluderar direktiven om vad man ska äta och inte äta, t.ex. förbuden om att inte äta skaldjur och fläsk. Utöver det är bön till en ”inkarnerad människo-g*d” förbjudet, vilket är avg*dadyrkan enligt ”Moseböckerna”.

  Att Ribi Yehoshua var i god ställning bland det fariseiska ledarskapet hela sitt liv [6], implicerar att de ord i ”evangelierna” som strider emot ”Moseböckerna” omöjligen kan ha varit sagda av honom. Därför var en viktig del av metodologin i att skriva NHM att inte inkludera ord i NHM som strider emot ”Moseböckerna”.

  Således ”NT” är inte ett trovärdigt dokument. ”NT” innehåller enligt forskare tusentals hellenistiska redigeringar [7].

  Noter
  1. En fariséeisk judisk ledare.
  2. En prominent fariséeisk judisk ledare som var president för beit-din ha-Jadol [3].
  3. Högsta instansen av judisk domstol som beslutar ifrågor kopplade till hur direktiven i ”Moseböckerna” ska tillämpas.
  4. Netzarim Rekonstruktion av Hebreiska Matityahu
  5. Mishpat; beslut av ett judiskt beit-din [judisk domstol] om hur direktiven i ”Moseböckerna” ska tillämpas. De har auktoritet från Skaparen att besluta om det – se ”5:e Mosebok” 17:8-13.
  6. Se bevis i detta inlägg: http://bloganders.blogspot.com/2010/07/kristendomens-historia.html
  7.Se detta inlägg: http://bloganders.blogspot.com/2010/08/nt-att-kalla-den-kristna-boken-for-nya.html
  8. http://bloganders.blogspot.com/2010/08/gospel-of-matthew-2316-22-blind-leaders.html

Kommentarsfältet är stängt.